Depresyon’da Psikoterapi
Depresyon tedavisi çeşitli depresyon tiplerine göre değişiklik gösterir. Major Depresyonda tedavi olarak ilaç tedavisi ön plandadır. Ağırlıklı antidepresan ilaçlar kullanılır. Bunu yanında intihar riski olan hastalarda yatarak tedavi değerlendirilmelidir. Depresyonda intihar riski değerlendirilmesi çok önelidir. Bu yatış kararı vermek için hayatidir. Major depresyonda ayrıca destekleyici terapilerde uygulanmalıdır. Hastalık düzelme döneminde psikoterapi ağırlık kazanabilir.
Minör depresyon ve reaktif depresyon gibi hastalıklarda ilaç tedavisi yanında psikoterapi tedavisi de önemlidir. Günlük olaylara reaktif gelişen depresyonlarda hastanın bilinç değişikliği hastalığın şiddetini hafifletir.
Bilişsel terapi, bilişsel davranışçı terapiler bu konuda kullanılabilir. Ayrıca destekleyici ve motivasyonel yöntemler faydalı olacaktır. Hastanın problem çözme kabiliyetleri arttırılmaya çalışılır. Ayrıca okulda , iş yerinde ve evde yaşanan sorunlar ilişki sorunları olarak değerlendirilip çözümleri konusunda yönlendirilmelidir.
Özellikle çocuklarda depresyon tedavilerinde ev, okul yaşantıları çok önemlidir. Erişkinde sorun olarak görünmeyen bazı durumlar çocuk için ciddi sorun olabilir. Mesela arkadaş sorunları, okul değişikliği, mahalle değişikliği çocukta ciddi depresyon sorunu yaratabilir. Bu çocuklarda oyun terapisi sonuç alınabilecek bir yöntemdir. Bazen aşırı kaygılı çocuklar okula başlarken anne babayı kaybetme korkusu depresyon nedeni olabilir. Bu çocuklara güven verecek terapi yöntemleri kaygıyı azaltacaktır.
Ergenlerde yine aile ve arkadaş sorunları dışında depresyon nedenleri vardır. Özellikle büyük sınavla üniversiteye giriş gibi gençlerin psikolojik zafiyet çekmesine ve depresyona neden olabilir. Burada sınavla ilgili motivasyon kayıpları nedeniyle depreyon olabileceği gibi. Depresyon nedeniyle motivasyon kaybı olabilir. Bu da sınav başarısını etkiler. Bu gençlerde baskı ve ders planı işe yaramaz. İlk önce ortada ki depresyonu tedavi etmek gerekir. Depresyon ilaç ve ya psikoterapi yöntemleriyle tedavi edildikten sonra dersle ilgili planlamaya geçilebilir. Şu unutulmamalıdır ki depresyon dikkat ve bellek fonksiyonlarını etkileyerek öğrenmeyi etkiler bu da gençte daha fazla motivasyon kaybı yapar. Bu nedenle sınav dönemlerinde depresyon yaşayan gençlerin tespiti çok önemlidir. Bu fark edilmeyip okul ve dershanelerin daha fazla baskı yapması durumu daha fazla kötüleştirir.
Depresyon insanda yaşam kalitesini çok etkileyen bir hastalıktır. Toplumda bu konuda bilinçlenme bu nedenle çok önemlidir.
İlginizi Çekebilir?
Panik Bozukluğu (Panik Atak)
Panik Bozukluğu en çok 15-24 yaş arası başlar. Çocukluk çağda da panik atak...