Youtuberlar ve Dijital Platformların Çocuklara Etkisi
Çocuklar ve gençler artık internet başında sosyalleşip eğleniyorlar. Yeni dönem youtube meşhurları gençler arasında çok popüler. Onlarla yatıp onlarla kalkıyorlar. Tv izleme de gençler arasında ilgisini yitirdi. Her şeyi bilgisayar , tablet ve telefon ekranlarından izliyorlar. Bu hızlı ekran akışı ve döngüsü gençleri devamlı tatmin edilmesi gereken bir zevk döngüsüne sokuyor. Artık videoları bile bir kaç dakikadan fazla izleyemiyorlar. Devamlı sıkıldıklarını söyleyip duruyorlar.
Bu bitmez sıkılma hissi internette giderilmeye çalışılıyor ama sadece başında daha fazla saat geçirmekle sonuçlanıyor. Sıkılma hissi gitmediği gibi bağımlılık oluşuyor. Bu sistem diğer madde ve alışkanlık bağımlılıklardan farklı değildir. İnsan beyninde ki ödül-ceza sisteminin bozulmasıyla sonuçlanıyor. Bu sistem insanın bir şeye motive olmasını ya da uzaklaşmasını sağlar. Gelecek planları yapmasını, o planları gerçekleştirmek için çaba sarf etmesine neden olur. Ama bilgisayarda ki oyun ve video bağımlılıkları çocuğun isteklerini çabucak tatmin etmeye, hızlıca levelları atlatmaya alıştırdığı için okulu bitirerek bir meslek edinmek gibi uzun vadeli planlar yapmasına artık engel olur ve sabırsız bir insan haline dönüştürür. Bir süre sonrada bu karakterine yerleşebilir.
Çocuk yemek yesin, sıkılmasın ağlamasın, bazen de anne baba biraz rahat kalsın diye bebek yaşta tablet ve telefon izletmek çocuklarda bu bağımlılığın temellerini atacaktır. Anne baba çocuğa vakit ayırıp oynamayı ve sohbet etmeyi öğretmelidir. Bunları sadece kreşe ve okula vererek oralarda öğretmelerini beklememelidirler. Çevrede herkesin görebileceği gibi aile ve bakıcılar çocuk sussun etrafa rahatsızlık vermesin diyerek tablet ve telefonları kullanıyorlar. Bu nedenle tatillerde bile çocuklar çevrelerine bakarak ilgilenmiyorlar. Bu da sosyal gelişimlerini yavaşlatıyor. Böylelikle sanal ortam gerçek hayatları gibi oluyor. Oradaki izlediği youtuber idolü oluyor , onlara özeniyorlar. Geçmişte çocukların özendiği insanlar mahallesinde ki abla ve abiler olurdu. Onlar gibi okula gitmek ve öyle meslek edinmek isterlerdi. Şimdi youtuberlar gibi kısa yoldan zengin olmak istiyorlar.
Bebek yaşlarda aşırı ekrana maruz kalmak bebeklerde dil ve konuşma gecikmesi yapabiliyor. Ayrıca iletişimde ve göz kontağında sorunlar yaratabiliyor. Hatta bu otizm hastalığıyla karıştırılabiliyor. Ayrıca çocuk ve gençte dikkat eksikliği, hafıza sorunları, öfke kontrolsüzlüğü, okul problemleri, aile ile ilişkilerde bozulma, okuldan soğuma gibi sorunlar yaratabiliyor.
Bu nedenle bebek yaşlarda hiç ekranla karşılaştırılmamalılar. Daha büyüdükçe de yaşlarına göre internet sınırlandırılmalıdır. İlkokulda bir saati geçmemelidir. Liseye doğru ekran başında geçirilecek vakit iki saati geçmemelidir.
Aileler küçük yaşlardan itibaren çocukların kendini meşgul edecek hobiler, spor faaliyetlerini küçük yaşlardan itibaren öğretmeliyiz. Anne baba evde ekran ve telefon kullanmayarak örnek olmalılar. Evde çocuklarla oynayabilmeli sohbet edebilmeliler. Yemekler bir sohbet aracı olarak kullanılabilir. Tv her zaman açık olmamalı.
Eğer çocuğunuzda bir ekran bağımlılığı geliştiyse. Çocuğunuzla iyi bir iletişim kurmalısınız. Bu bağımlılığı konusunda aydınlatmalısınız. En çok internet ve ekranda zaman geçirdiği vakitlerde faaliyetler bulup , o faaliyetlere çocuğu yönlendirmelisiniz. Ekran kullanma sürelerini sınırlamalı o sürelerde arkadaşlarıyla görüşmesini teşvik etmelisiniz. Eğer bunlarda başarılı olamazsanız bu konuda danışmanlardan yardım almalısınız.
İlginizi Çekebilir?
Çocukta Mizaç
Çocuğun baştan getirdiği eğilimleri daha çok mizaç olarak düşünürüz. Genel olarak...
Okul Korkusu – Okul Fobisi
Genellikle okula yeni başlayanlar çocuklarda görülen anne-babadan ayrılıp okula...