Gençler ve Kitap
Kitap okuyan genç kendini kişisel ve psikolojik olarak daha hızlı geliştirir. Çocukluktan beri belli disiplinle kitap okuyan gençler daha olgu olurlar. Olaylara yaklaşımı daha bilinçli ve düşünerek olur.
Okuma eylemi beynin büyük kısmını çalıştıran bir faaliyettir. Bir beyin egzersizi olarak düşünülebilir. Farklı bakış açıları gencin beynini eğitir.
Ne yazık ki ülkemizde üniversite gençliği okuyan bir gençlik sayılmaz. Bu alışkanlık önceki eğitimlerinde sağlanamamıştır. Okullarda okumaya teşvik edici faaliyetler ne yazık ki az. Kitap okuma dersleri konulabilir. Ailelerde çocuklarına bu bakımdan iyi örnekler değiller. Çocukla anne babalarının okuduğunu çok görmemekteler. Kitap okuyan toplumların gelişmişlik dereceleri malum bir durumdur.
Aileler kitap seçimlerinde dikkatli olmalıdır. Çocuğa bir şeyler veren kitaplar olmalı ayrıca eğlenceli olmalıdır. Çocuğun ve gencin sıkılmasını sağlayacak yaşının üstünde kitaplardan kaçınmalıdır. Çocuğunda okuyacağı kitaplar konusunda fikri sorulmalıdır. Çeşitli kitaplar önerip arasından seçmesi sağlanmalıdır. Böylece çocuk kitabını sahiplenecektir.
Diğer bir konu okul sorunu olan, derslerini takip edemeyen, dikkat ve uyum sorunları olan çocukların kitap okuması da zor olacaktır. Bilgisayar bağımlısı , oyun bağımlısı olan çocuk ve gençlerde kitaptan uzaktırlar.
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu, Davranım Bozukluğu, Okuma Bozukluğu, Disleksi, Özel öğrenme Güçlüğü, Donuk zeka , Zeka Geriliği gibi durumlarda okuma alışkanlığını geliştirmek zor olabilir. Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olan genç çok fazla ders çalışamadığı gibi kitapta okuyamaz. Sevebileceği kendine göre eğlenceli kitapları kısa sürelide olsa kitabı çabuk bitirmese bile, günlük bir miktar kitap okuması teşvik edilebilir. Zaman içinde bu alışkanlık haline gelebilir.
Okuma bozukluğu, Disleksisi olan çocuk ve gençlerde yavaş okurlar bu gençlere de yavaş okusalar bile sıkıldıkça okumayı bırakarak rahat bir program yapılmalıdır. Yine psikiyatrik başka problemleri olan çocuk ve gençler okumadan uzaklaşabilirler bu durumlarda hastalık tedavisi ile genç eski alışkanlıklarına dönecektir. Depresyon , ergenlik sorunları, kimlik karmaşası gibi sorunlar yaşayan gençlerde eski alışkanlıklarını değiştirme çok görülür. Kitap okumayı bırakabileceği gibi, yaptığı spora da gitmeyi bırakabilir. Bu durumlar tedavi edilmesi gereken durumlardır. Gençte ki bu davranış değişiklikleri yerleşmeden müdahale ederek olumlu alışkanlıklarını sürdürmesi sağlanmalıdır.
Kitap okuma konusunda ailenin çabası çok önemlidir. Aile ve okul bu alışkanlığın yerleşmesi için beraber çalışmalı ve genci yönlendirmelidir.
İlginizi Çekebilir?
Çekingen Çocuk Sosyal Fobi
Toplum içinde yaşam sırasında özelliklede konuşma ve bir performans sırasında...
Ergenlerde Sınır (Borderline) Kişilik Bozukluğu
Ergenlerde Sınır (Borderline) Kişilik Bozukluğu sık görülen kişilik...