
Bipolar Bozukluk (Manik Depresif Hastalık)
Bipolar bozukluk diğer adıyla Manik Depresif hastalık genetik alt yapısı olan ama sonradan çıkan bir hastalıktır. Hastalığın manik dönem ve depresif dönem olarak iki dönemi olur. Bazen de miks dönem denilen iki dönemin karışımı şeklinde olabilmektedir. Genelde hastalık manik bir dönemle ve ya depresif bir dönemle başlar.
Manik dönemle uykusuzluk, hareketlilik, aşırı para harcama, çok konuşma, çok süslenme ,abartılı makyajlar gibi normal olmayan davranışlar olabilir. Kişi kendinden beklenmeyecek davranışlar yapabilir. Manik depresif hastalıkta bazen halüsünasyonlar, düşünce bozuklukları olabilir. Bu halüsünasyon ve düşüncelerde genelde manik dönemde kendini iyi hissetmeyle ilgili, kendini önemli hissetme, bazen toplum içinde çok önemli bir şahıs, ünlü biri olduğunu iddia etmeler olabilir. Bazen neşeleri o kadar fazladır ki başkalarına da neşelerini bulaştırabilirler. Bazend e öfkeli ve saldırgan davranışları olabilir.
Bipolar Bozukluk (Manik Depresif Hastalık) bazen depresyon atağıyla başları. Bu atağı klasik majör depresyon atağından ayırmak zordur. Ayırabilmek için manik atak geçirmiş olması gerekir. Depresif atakta da içine kapanma, hüzünlülük, hayattan bıkkınlık, yaşamdan zevk alamama gibi belirtiler olur. Bazende intihar düşünceleri görülebilir.
Tedavide her atak farklı farklı tedavi edilir. Hastanın Bipolar Bozukluk (Manik Depresif Hastalık) konusunda bilinçlendirilmesi ve eğitilmesi gerekir. Hastalığın ilk belirtilerinde doktora başvurması sağlanmalıdır. Özellikle uykusuzluk manik atağın genelde ilk belirtisidir. Uykusuzluk olduğu durumlarda başvurmalıdır. Ailede bilinçlendirilmelidir. Çünkü genelde hasta hastalığının farkına varmaz. Bu yüzden aile tedavi için yönlendirmelidir.
Çocuklarda Bipolar Bozukluk (Manik Depresif Hastalık) daha farklı seyredebilir ve anlaşılması zordur. Çocuğun kendine özgü neşesi ve hareketliliğiyle karışabilir. Hiperaktivite ve ya davranım bozukluğu ile karışabilir. Yine çocukta manik ve depresif döngü gün içinde bile birbirini takip edebilir. Bu nedenle iyi bir muayene ve hızlı tedavi önemlidir.
Manik ve depresif dönemler dışında da Bipolar Bozukluk (Manik Depresif Hastalık) ta tedavi gerekir. Ara dönemlerde atağa girmemek için koruyucu ilaçlar kullanılır. Bunların en bilineni de lityumdur. Genelde lityum tedavi ve koruma için kullanılır.
İlginizi Çekebilir?
Gençlerde Alkol Bağımlılığı ve Aile
Alkol çok eki çağlardan beri bilinen bir maddedir. Yatıştırıcı ve keyif verici...
Şiddetin Artışı ve Gençlerde Empati Eksikliği, Benmerkezcilik
Günümüzde okullarda akran zorbalığının arttığının farkındasınızdır. Artık çocuk...