Yeme Bozuklukları
Yeme bozuklukları genel olarak Anoreksiya Nervoza, Bulmimiya Nervoza diye ayrılır.
Anoreksiya Nervoza
Beden görünümüyle ilgili aşırı uğraş, kilo kaybı ile giden bir hastalıktır. Çok zayıf olmalarına ve sağlığını tehdit etmesine rağmen kilo verme çabaları ve beden görünümüyle ilgili zihinsel aşırı bir uğraş vardır.
Yeme bozuklukları günümüzde gençler arasındaki zayıflık tutkusu nedeniyle giderek artmıştır. Özellikle modern toplumlarda moda ve ince mankenlerin çok ideal gibi gösterilmesi gençleri özellikle genç kızları çok etkilemektedir. Anoreksiya Nervozalı yeme bozukluğu olan gençlerde günümüzde fazladır.
Bu kişilerde zayıf olduğunu kabul etmeme olduğu gibi bazı beden bölgelerinin büyük olduğunu düşünürler. Anoreksiya Nervozalı hastalar hastalığın ciddi olduğunu düşünmeyebilirler. Yeme bozukluklu hastalar kilo vermek için çeşitli davranışlar geliştirirler. Az yeme, aşırı egzersiz yapma görülebilir. Yeme davranışını gizlemeye çalışır. Bazen yediğini kusma ve çeşitli ilaçlar kullanarak zayıflama görülebilir. Bazende tıkanırcasına yeme ve kusma davranışı anoreksiya nervozada görülebilir.
Aşırı zayıflığa bağlı tansiyon bozuklukları, adet düzensizlikler, tüylenme görülebilir. Anoreksiyalı kişiler genelde mükemmelliyetci kişilerdir. Bazen obsesif bozuklukla beraber gidebilir.
Bulimiya Nervoza
Bulimiya Nervoza diğer bir yeme bozukluğudur. Tıkanırcasına yeme atakları sonrasında kusma ve ya laksatif/diüretik ilaçları kullanarak kilo korunması davranışlarını içeren bir hastalıktır. Anoreksiya bozukluğuyla benzerlik gösterir. Bulimiya nevroza da anoreksiye nervozadan farklı olarak normal kiloda ya da biraz kilolu olabilirler.
Tıkanırcasına yeme atakları görülür ve bu ataklarda çok hızlı yerler. Bu atakları anksiyete ve depresif duygulanım başlatabilir. Daha sonrasında suçluluk hissederler. Daha sonra da kusma görülür.
Anoreksiya Nervoza ve Bulimiya Nervoza gibi yeme bozuklukları kronik hastalıklardır. Bazen tek atakla sonlanırken bazen ölüme sebep olacak kadar ağır seyredebilir. Tedavide özelleşmiş merkezlerde tedavi daha uygun olmaktadır. Psikiyatrik tedaviyle birlikte terapi uygulanır. Çeşitli ilaçlar kullanılabilir. Bazen yatarak tedavi tercih edilir. Özellikle gençler arasında eğilimler düşünüldüğünde koruyucu tedavide çok önemlidir.
İlginizi Çekebilir?
Gençlerde Ders Çalışma ve Teknoloji Bağımlılığı
Teknoloji ilerlemesi gençlerin akıllı telefonlara bağımlılığı aşırı artmıştır....
Disleksi Öğrenme Bozukluğu
TVNET kanalında yayınlanan Poliklinik Psikoloji Programının Canlı Yayın konuğu...