Çocuk, Ergen ve Yetişkinlerde Uygulanan Psikolojik Değerlendirme ve Testler
Çocuklar İçin;
-Wisc-r (Weschler Çocuklar İçin Zeka Testi): En önemli zeka testlerinden birisi olan WISC-R testi 6-16 yaş grubu bireylere uygulanır ve bu yaş grubundaki bireylerin zeka bölümünü ortaya çıkarır. 6 sözel, 6 performans olmak üzere 12 alt testten oluşan WISC-R testi sonucunda bireyin sözel, performans ve genel olmak üzere üç zeka bölümüne ait değerlendirme sonuçları elde edilir.
-Metropolitan Okul Olgunluğu Testi: 4-6 yaş grubu çocukların okula, okulun gerektirdiği kurallara ve öğrenmeye hazır olup olmadığını saptamak amacıyla yapılan bir testtir. Okula hazırlanırken olması gereken fizyolojik, çevresel ve zihinsel faktörleri değerlendirmekte kullanılır.
Metropolitan Okul Olgunluğu Testi; Kelime Anlama, Cümleler, Genel Bilgi, Eşleştirme, Sayılar, Kopya Etme gibi 6 alt test ve toplam 100 maddeden oluşur.
Testin sonucunda, çocuğun okul için gereken olgunluğa ne ölçüde hazır olduğu ve düzeyiyle ilgili sağlıklı veriler elde edilir. Okula gidecek çocukların psikolojik olarak okula hazır olup olmadıklarını ölçer.
Ankara Gelişimsel Tarama Envanteri: 1 aydan 72 aya kadar olan çocukların gelişimsel açıdan değerlendirilebilmesi amacıyla uygulanan bir envanterdir. Çocukların, 0-3 aydan başlayarak, 48-72 ay dilimine kadar aylık periyotlarla; dil gelişimi, zihinsel becerileri, küçük-kas gelişimi, büyük-kas gelişimi, sosyal gelişimi ve öz bakım becerileri tek tek incelenip puanlanır. Ankara gelişim tarama envanteri (AGTE), bebek ve çocukların gelişimi ile ilgili derinlemesine ve sistemli bilgi sağlayan bir değerlendirme aracıdır.
Frostig Görsel Algı Testi: Görsel algı problemlerinin erken dönemde saptanması amaçlı çocukların görsel algılarını değerlendirmeye yardımcı olan bir testtir. 4-8 yaş arasındaki çocuklara uygulanmaktadır.
Bu test özellikle özel öğrenme güçlüğü olan çocukların görsel algılamalarını saptamaya yönelik bir performans testidir. Test çocuklardaki görsel algı problemlerini ve derecesini saptamak, uygun akademik programa karar vermek amacıyla kullanılabilir.
Çocuklar İçin Depresyon Ölçeği: Çocuklardaki depresyon düzeyini tanımlar. 6-17 yaş arası çocuk ve ergenlere uygulanır.
Goodenough İnsan Çizim Testi: Bireylerin zihin gelişimini ölçmeyi amaçlar. Küçük çocukların genel yetenek düzeylerine ilişkin bir bilgi vermektedir. Bir çizim testidir. Zihinsel geriliğin belirlenmesinde önemli bilgi verir. 4-14 yaş arasındaki çocuklara uygulanmaktadır.
C.A.T Algı Testi: Bireysel ayrılıklar ve özelliklerden yararlanılarak çocuğun kişiliği ve problemlerini incelemek, grup içindeki, okuldaki, evdeki tepkilerini etkileyen durumları tespit etmek, bilgi almak için kullanılır. Bu test ile çocuğun içinde bulunduğu problemli durum yorumlanmaya çalışılır. Resimli kartlar çocuğun kendisi için önemli olan olaylarla ilişkilerinin anlaşılmasında kolaylık sağlar. Test, hayvanlarla ilgili olan 10 değişik resimden oluşmaktadır. 3-10 yaş arası uygulanmaktadır.
Louissa Düss Psikanalitik Öykü Testi: 10 küçük hikayeden oluşan test çocukların bilinçdışı çatışmaları ve komplekslerini saptamada kullanılır. 4-12 yaş arasındaki çocukların iç dünyalarını ve olası çatışmalarını anlamak için psikanalitik teori temelli bir testtir.
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Değerlendirme Skalası:
Peabody Resim Kelime Alıcı Dil Yeteneği Testi: Alıcı dil gelişimini değerlendirir. 3 yaştan 11 yaşa kadar uygulanır. Çocukların dil gelişimini (kelime bilgisini) ölçmek amacıyla uygulanan bir gelişim testtir. Testte, resimlerle kelime (kavram) gelişimini saptamayı amaçlayan sorular bulunmaktadır.
Gessell Gelişim Testi:Görsel hafıza, görsel algı,göz-el koordinasyonu,küçük kas becerilerini kullanma gibi özellikler açısından kabaca değerlendiren bir testtir.2-7 yaş arası uygulanır. Ayrıca çocuğunuzun fiziksel ve biyolojik gelişiminin izlenmesi, bulunduğu yaşa ait davranışları yapıp yapmadığı gibi genel gelişim süreçlerinin incelenmesi sonrasında çocuğun gelişiminde herhangi bir problem olup olmadığı ile ilgili bir değerlendirme yapılmasına olanak sağlar.
Ergen ve Yetişkinler İçin;
-Sınav Kaygısı Envanteri
-(T.A.T) Tematik Algı Testi: Kişinin heyecan,duygu,komplex ve çatışma gibi bazı temellerini ortaya koyar.Kişinin kendine itiraf edemediği ve bilinç dışına ittiği,karşılaşmaktan çekindiği eğilimleri ortaya çıkarmak için özel bir testtir.
-SCL-90 Psikolojik Belirti ve Tarama Testi:Psikolojik sıkıntı belirtilerini saptamak amaçlı kullanılmaktadır.Yetişkinlere uygulanır.
-Beck Depresyon Ölçeği
-Aile Hayatı ve Çocuk Yetiştirme Tutum Ölçeği
-Beck Anksiyete Envanteri
–Rotter İç-Dış Kontrol Odağı Ölçeği: Bireylerin genellenmiş kontrol beklentilerinin içsellik-dışsallık boyutu üzerindeki konumu; pekiştiricilerin bireyin kendi içindeki ya da dışındaki güçlerin (şans veya kader) kontrolünde olduğuna dair sahip olduğu genel beklenti ya da inancı ölçmektedir.17 yaş ve üzeri en az orta öğretimden geçmiş kişilere uygulanır.
–Durumluluk/Sürekli Öfke Ölçeği
-Aile Değerlendirme Ölçeği
-Boyun Eğici Davranışlar Ölçeği
–Sosyal Karşılaştırma Ölçeği:Kişinin, başkaları ile kıyaslandığında kendini çeşitli boyutlarda nasıl gördüğüne ilişkin algılarını ölçmektedir.Ergen ve yetişkinlere uygulanır.
–Offer Benlik İmgesi Ölçeği:13-19 yaş arası ergenlere uygulanır.Kendini değerlendirme türü bir ölçektir. Ergenlerin Aile ilişkileri,Dürtü kontrolü,cinsel tutumlar,bireysel değerler,baş etme gücü,beden imgesi,duygusal düzey,çevre uyumu,meslek ve eğitim hedefleri,sosyal ilişkiler ve ruh sağlığı gibi 12 farklı alandaki uyumunu ölçer.
-Kendini Değerlendirme Anketi
–Sosyotropi-Otonomi Ölçeği:İnsanlara bağımlı ve insanlardan özerk kişilik özelliklerini ölçer.Ergen ve yetişkinlere uygulanır.
-Hacettepe Kişilik Envanteri
–Rathus Atılganlık Envanteri