Okula Giderken Çocukların Neden Karnı Ağrır?
Daha çok ilkokuldaki çocuklarda görülen bazen lisede bile görülebilen okul öncesi karın ağrısı v.b. belirtiler aileler tarafından sık gözlenir. Hatta bazı üniversite öğrencilerinde bile sınavlardan önce görülebilir. Bu çocuklar ve gençler genelde gergin kaygılı kişilerdir. Bir kısmında okul fobisi nedeniyle okula gidememe görülmüştür. Daha küçük yaşlarda annenin yanından ayrılamama, yabancılardan aşırı korkma şeklinde görülür. Daha sonra emin olamadığı, yalnız kalacağı ortamlar onda gerginlik yaratır. Anksiyete belirtileri göstermeye başlarlar. Aşırı ağlama, dehşet içinde kalma çok sık olur.
Anne babalar bazen bu çocukların okula gitmemek için numara yaptığını düşünebilirler. Aslında kaygı belirtilerinin vücuttaki somatik belirtileridir ve çocuk gerçekten ağrı hisseder. Okula gitmesi gerekmediğinde kaygı(anksiyete) azalacağı için karın ağrısı da bir anda biter. Bu da ailelerin şüphesini çeker. Bu nedenle çocuktaki bu belirtileri ciddiye almamız lazım ve anksiyete tedavisi yapmamız gerekir. Yoksa çocuk ve genç okuldan soğur, ders başarısı düşer. Özellikte okulda sosyal kaygı yaşayan, performans kaygısı olan çocuklarda bu daha sık görülür.
Bu belirtiler okulun herhangi bir sınıfında başlayabilir. Bazen okul başarısızlığı, okulda yaşadığı problemler çocukta bu kaygıları tetikleyebilir. Bazen evde yaşadığı sorunlar, yeni kardeş doğumu, ev ve okul değişiklikleri bu korkuları arttırabilir.
Yine gergin , obsesif anne babaların çocuklarında okul kaygıları ve buna eşlik eden karın ağrısı , mide bulantısı , kusma gibi semptomlar sıktır. Daha iler ki yıllarda bu tür rahatsızlıklar yaşayan çocuk ve gençler diğer anksiyete bozukluklarına yatkın olur. Mesela yaygın anksiyete bozukluğu, panik atak gibi.
Çocuklukta anksiyete geliştirebilecek dinamikleri ortadan kaldırmak bu durumu da düzeltecektir. Okulun çocuk için bir kaygı objesi olması çevresel öğrenmeden olabileceği gibi, çocuğun dış dünyada tek başına baş edemem yönünde ki bağımlı özelliklerinden de olabilir. okul hakkında büyüklerden duyduğu korkutucu hikayeler ve öğretmen davranışları çocuktaki okul hakkında ki fikrini oluşturacaktır. Buna göre okul bir kaygı objesi olabileceği gibi arkadaş edindiği eğlenceli bir ortamda olabilir. Yine daha çok başarısızlık korkusu olan çocukları başaramadıkları işler için eleştirmekte fobilerini artıracaktır. Bu çocukları özellikle başardıkları işlerle ilgili pozitif pekiştirmek daha yerinde olacaktır. Başaramadıkları konularda tekrar denemesi için teşvik edilmelidir. Yine öğretmenlerin tatlı bir disiplinle yaklaşması bu olayları kolay çözecektir. Aşırı sert disiplin kaygısını arttırır. Hatta sınıfta öğretmen başka bir çocuğu azarlasa kaygılı çocuğun kaygısı artar ve ertesi gün okula giderken karın ağrısı, mide bulantısı gibi semptomlar göstermeye başlar.
Okula gitme sorunları daha sonra kronikleşip okulu bırakmaya kadar gidebilir. Ailelerin aşırı zorlaması hastalığı arttıracaktı. Bu nedenle aile ve okul bir araya gelerek psikiyatristle beraber bu sorunu çözmelidir. Çocuğun kaygısını arttıran davranışlardan kaçınıp kaygısını azaltan tedbirler almalıdır. Okul giriş çıkışlarında çocuğu tam vaktinde almalıdır. Biraz gecikmeler çocuğun kaygısını arttırır. Ödev konusunda esnek olunmalı aşırı eleştiriden kaçınmalıdır. Psikiyatristte bunla ilişkili terapi ve tedaviyi yapmalıdır.
İlginizi Çekebilir?
Üniversite Sınav Kaygısı
Milyonlarca genç için hayati bir önemi olan üniversite sınavı; gençler için yoğun...
Çocuklarda Konuşma Gecikmesi ve Dil Bozuklukları
Çocuklarda konuşma gecikmesi ve dil bozuklukları çocuk ve ergen psikiyatrisinde...